02.09.2020

Polskie Towarzystwo Logistyczne nagrodziło projekt VITRONIC Machine Vision Polska sp. z o.o.

Miło nam poinformować, że zrealizowany przez VITRONIC Machine Vision Polska Sp. z o.o. projekt „Automatyzacja skanowania oraz rejestrowania multi-kodów dzięki systemowi COMBO SNAP u jednej z czołowych firm kurierskich w Polsce” zdobył główną nagrodę Polskiego Towarzystwa Logistycznego 2020.

To już czternasta edycja konkursu o prestiżową nagrodę, którą Polskie Towarzystwo Logistyczne wyróżnia projekty realizowane przez polskie przedsiębiorstwa w zakresie logistyki.

W ramach projektu w sortowni DPD Polska zainstalowane zostały systemy COMBO SNAP, odczytujące i rejestrujące kody kreskowe (GS1) umieszczone na przesyłkach transportowanych na przenośnikach wewnątrzmagazynowych. System COMBO SNAP może być zintegrowany w dowolnym miejscu łańcucha procesu. Kamery VICAM SNAP, używane w systemie, pozwalają odczytywać adresy, kody kreskowe, kody 2D, kody charakterystyczne dla klienta. Rozpoznają tekst (OCR) przy maksymalnym wskaźniku odczytu oraz bezpośrednio przesyłają informacje do podłączonych systemów zarządzania zapasami magazynowymi lub oprogramowania CRM.

Naszym celem było rozwiązanie konkretnego problemu. W efekcie wdrożenia udało się zoptymalizować procesy, zredukować koszty oraz zwiększyć wydajność – mówi Michał Żuchora, Prezes Zarządu VITRONIC Machine Vision Polska Sp. z o.o. VITRONIC zawsze stara się dopasować indywidualne rozwiązania, spełniające potrzeby klienta i dopasowane do konkretnych warunków. Oferujemy wiele rozwiązań modułowych, co umożliwia ich różnorodną konfigurację.

O Nagrodę PTL mogą ubiegać się przedsiębiorstwa zarejestrowane na terenie Rzeczpospolitej Polskiej, a zgłaszany projekt powinien dotyczyć wdrażania innowacyjnych technologii lub nowoczesnych rozwiązań organizacyjnych, a także innych rozwiązań nakierowanych na usprawnienia procesów logistycznych, a wdrożenie nastąpiło w ostatnich latach. Polskie Towarzystwo Logistyczne nagradza projekty zrealizowane w praktyce.